Staklene ograde su postale gotovo neizostavni dio suvremenog objekta i prate trendove moderne arhitekture. Dok su se u prošlosti ograde koristile za potpunu izolaciju prostora i svojom masivnošću štitile od neželjenih pogleda, danas su u službi uređenja interijera koji teži jednostavnosti i funkcionalnosti. Primjena staklenih ograda počela je u eksterijeru, ali danas su postale neizostavni dio moderno uređenog interijera.

Strukturalne staklene ograde zadovoljavaju sve sigurnosne kriterije, zahvaljujući čvrstoći konstrukcije ali i pravilnom odabiru vrste stakla - kaljenog-laminiranog stakla kao najbolji izbor ili dva kaljena stakla sa ljepljenom folijom u sredini, protiv rasipavanja uslijed loma.

Vrste stakla:

  • Laminirano staklo:
  • Kaljeno staklo;
  • Kaljeno-laminirano staklo.

Alu ograde ne zahtijevaju nikakvo dodatno održavanje. Mogu se montirati na svim unutarnjim i vanjskim dijelovima objekta, te su pogodne za montažu uz more jer su otporne na sol i ostale utjecaje.

Staklene nadstrešnice najčešće postavljamo na noseće inox konzole koje drže staklo u zraku i ne narušavaju osnovnu ideju arhitektonskog rješenja, a gdje to nije moguće postavljamo noseće stupove kojima rješavamo natkrivanje i večih površina - npr. nadstrešnica za automobil. Arhitektonska rješenja često zahtijevaju ojačane konstrukcije, pa je debljina laminiranog stakla u pravilu 8-20mm.